Başkasının Eli:
Şehir

Pera Müzesi iş birliğiyle


Başkasının Eli programı, mesafelerin azaldığı, imkanların çoğaldığı toplumlarda, insanlar arasındaki mesafenin sorgulanmasını konu edinen filmlere odaklanıyor. Yenilikçi dilleriyle konvansiyonel sinemaya meydan okuyan filmleri bir araya getiren program, hem günümüz sinemasının Türkiye’de gösterilme fırsatı bulamamış önemli örneklerini, hem de geçmişte çekilip çok az insana ulaşabilmiş filmleri yeniden seyirciyle buluşturmayı hedefliyor.

Afiş Tasarımı: Volkan Şenozan


Film, Türkiye’de ilk kez Pera Film’de gösterildi. Gösterimin ardından Fatih Özgüven moderatörlüğünde Merlyn Solakhan ile bir söyleşi gerçekleştirildi.

Şehir
Yön. Merlyn Solakhan
1983 / 60’

Merlyn Solakhan’ın uzun metrajlı belgeseli Şehir, İstanbul üzerine alışılmışın dışında bir anlatı sunuyor. Dikilitaşlar, surlar, balonlar, uçurtmalar, arabalar, yollar, mahalleler derken, kamerasıyla şehri karış karış ve birbirinden kopuk parçalar hâlinde arşınlayan Solakhan, bir yandan da şehrin mahiyetini, dününü ve bugününü ele alan bir soruşturmaya girişiyor. Şehri, tarihle iç içe düşünüyor. Bir belgesel olduğu kadar, bir essay film olarak da görülebilecek olan Şehir, İstanbul’u yalnızca izleyen değil ama onun üzerine düşünen, tefekkürde bulunan, ona yeni bir imge bahşetmekten, onu başka bir şekilde görmekten çekinmeyen, cüretkâr bir film.

Merlyn Solakhan 1955’te İstanbul’da doğdu. 1979 yılında Almanya’ya taşınana kadar İstanbul’da yaşadı. Berlin Film ve Televizyon Akademisi’nde eğitim gördü. Bu yıllarda Şehir (1983), Uhrwald (1984) ve Berlin Film Akademisi bitirme tezi olarak Tekerleme (1985) filmlerini çekti. Kariyerinin devamında çeşitli belgesel filmlerinin yönetmenliğini üstlendi. Çalışmalarına Almanya’da devam etmektedir.

Fatih Özgüven 1957’de İstanbul’da doğdu. Avusturya Lisesi ve İÜEF İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde okudu. İletişim Yayınları'nda editörlük yaptı, İstanbul Bilgi Üniversitesi Sinema ve TV Bölümü'nde ve Boğaziçi Üniversitesi'nde sinema ve edebiyat dersleri verdi. Borges, Nabokov, Henry James, Karen Blixen, Thomas Mann, Thomas Bernhard, Paul Auster, Flannery O'Connor, Virginia Woolf, Brett Easton Ellis gibi yazarların eserlerini çeviren Özgüven'in Bir Şey Oldu (2006), Hiç Niyetim Yoktu (2007) ve Hep Yazmak İsteyenlerin Hikâyeleri (2010) adlı üç hikâye kitabı bulunmaktadır.